Bolyai-ösztöndíjas a Bárczin

2024.06.26.
Bolyai-ösztöndíjas a Bárczin
Kihirdették az MTA nagy presztizsű, országos pályázatának eredményeit: idén karunk oktatója és kutatója, Zakariás Lilla is elnyerte az ösztöndíjat, melynek keretében a nyelvi képességekben bekövetkező hosszútávú változásokat fogja vizsgálni krónikus afáziában.

A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ben alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése.

A pályázat keretében tervezett kutatás, munkatársunk már folyó OTKA-pályázatával (FK131828, 2019–2025) összehangolva, a nyelvi képességek változását egy viszonylag hosszú, 5 éves intervallumban fogja nyomon követni stroke utáni afáziában. A kutatás révén megismerjük a nyelvi képességek hosszútávú változásainak mintázatait és a potenciálisan fejlődőképes területeket, ami hozzásegíthet a nyelvi folyamatok újraszerveződésének pontosabb megértéséhez és az intervenciós célok azonosításához. A felépülésre pozitívan ható faktorok azonosítása a klinikumban dolgozó logopédusoknak segít a pontosabb prognózisban és a hatékony fejlesztésben.