Zene Tere

Zene Tere
04/17

2018. április 17. 16:00 - 17:30

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)

04/17

2018. április 17. 16:00 - 17:30

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)


A tudomány rohamos fejlődése a gyógypedagógus terápiás tudásának bővítését, így a korábbi ismereteink és a meglévő gyakorlat újragondolását teszi szükségessé. Ennek a szakmai, gyakorlati kihívásnak próbál egyik támogatója lenni a január 30-án indult gyógyTERÁPIA művészetterápiás megközelítésben című programsorozat, melynek az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar ad otthont.

A gyógypedagógiai nevelés, oktatás és fejlesztés gazdag kínálattal rendelkezik, hogy az életkorban és sajátosságokban eltérő népesség társadalmi beilleszkedését elősegítse. Ennek egyik szegmense különböző terápiás eljárások alkalmazása, a gyógypedagógus terápiás tudásának bővítése. A tudomány és gyakorlat rohamos fejlődése korábbi ismereteink újragondolását teszi szükségessé.

A programsorozat célja, a művészetterápia kérdéseinek, különböző megjelenési formáinak áttekintése kapcsán a gyógypedagógia terápiás kompetenciáját érintő szakmai kérdések tisztázása, ismeretek közvetítése belső és külső előadók közreműködésével.

A negyedik alkalom témája a zeneterápia

Előadó: Varga Ágnes – zeneterapeuta, gyógypedagógus, tanársegéd (ELTE BGGyK Általános Gyógypedagógiai Intézet). Az előadó gyakorló zeneterapeuta, logopédus, hallássérültek pedagógusa, az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola Gyógypedagógiai Programjának másodéves doktorandusza, a Magyar Zeneterápiás Egyesület nemzetközi referense, az Európai Zeneterápiás Szövetség Közép-Európai regionális koordinátora, zenés foglalkozásvezető, zeneszerző és dalszövegíró, előadó. Két diplomás közgazdász. Az InMusic Tréning és Terápia szakmai vezetője, a Hangforrás Alapítvány elnöke.  Mindemellett a nevéhez fűződik még a Tá-Ti-Ka foglalkozás, melynek megalkotója is egyben.

A zene ősi, univerzális nyelvünk. Élményt, érzést és információt hordoz: emberről, kapcsolatról, önmagunkról, környezetről. Miben különbözik a zeneterápia a zenés tevékenységek számos, mindannyiunk számára fontos körétől? Mikor eszköz és mikor cél a zene, s van-e olyan, hogy mindkettő? Mikor terápia a zene, s e terápia pszicho/szocio/gyógypedagógiai terápia-e? Hogy látja ezt a pszichológus, az orvos, a zenész, és a gyógypedagógus? Hogy hat a zene testre, lélekre, emberre, közösségre? Miért fontos a szupervízió? Honnan jött és hova tart vajon a zeneterápia? Milyen alkalmazási területei vannak? Az előadásban (kompetencia)határokat és metszeteket tapogatunk, nézőpontokat váltogatunk, számos gyakorlati példával alátámasztva. Végül az “Itt és Mostban” tapasztalatot és véleményt cserélünk, összegzünk, - s ha úgy adódik, zenélünk... Vár a Zene Tere: Gyere!

 

Letölthető meghívó (pdf) (doc)

A programsorozat szakmai vezetője, Gereben Ferencné PhD, ny. főiskolai tanár, professor emerita (Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet), aki Pechan Eszter (PhDs, ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) doktorandusszal együtt gondozza a teljes sorozatot. A következő és egyben a félév utolsó alkalma: 2018. május 15. (kedd).

 

A regisztráció elküldésével a jelentkező egyidejűleg tudomásul veszi és hozzájárul ahhoz, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar a rendezvényen a jelentkezőről készülő fotó- és/vagy videófelvételen megjelenő képmását a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2.48. § (1) bekezdése értelmében elkészítheti és felhasználhatja - ideértve a nyilvánosságra hozatalt is.