VI. Magyar Speciális Független Filmszemle

2020.12.03.
VI. Magyar Speciális Független Filmszemle
2020. november 17 és 19. között került megrendezésre a VI. Magyar Speciális Független Filmszemle, amely a járványhelyzet miatt végül az online térbe került át. A rendezvény különlegessége, hogy fogyatékossággal élő filmesek, pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, illetve független filmesek és professzionális szakemberek alkotásait egyaránt befogadja.

A versenyprogramba került 51 alkotás három napig volt látható az www.msmke.net honlapon, ahol a szervezők a közönségszavazásra is biztosítottak a lehetőséget  A programban nem csupán fogyatékossággal élő alkotóktól, de professzionális filmesektől is szerepeltek filmek Magyarországról és a határon túlról is.

A Magyar Speciális Független Filmszemle az egyetlen olyan integrált filmes seregszemle Magyarországon, aminek fókuszában kifejezetten a fogyatékossággal élők állnak. A rendezvény célja, hogy biztosítsa a be- és megmutatkozási lehetőséget, és a bemutatott alkotások által ráirányítsa a társadalom figyelmét erre a zárkózottnak tűnő, ugyanakkor nagyon sokszínű világra. A szervezők célja továbbá az is, hogy egy olyan találkozási pontot és szakmai programot hozzanak létre az alkotók számára, amely hozzájárul a speciális filmesek fejlődéséhez.

A szakmai zsűri 22 díjat ítélt oda speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az alkotóknak, melyek összértéke megközelíti a kétmillió forintot. Az ítészek között filmes-, televíziós-, gyógypedagógus-, pszichológus szakemberek és egy fő fogyatékossággal élő speciális filmes alkotó foglalt helyet. A kimondottan színes versenyprogramban dokumentum- és játékfilmek, animációs és kísérleti alkotások is szerepeltek, melyek között többségében olyan témák kerültek előtérbe, mint a közösség és a család, a szabadság és a vírushelyzet okozta karanténban megélt időszak.

Szakmai zsűri tagjai:
- Varsányi Ferenc, filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár
- Dr. Radványi Katalin, gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár
- Kulcsár Tamás, filmrendező
- Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus
- Szabó Bianka, speciális filmes alkotó
- Szaffner Gyula, ügyvivő szakértő, ELTE BGGYK

A Filmszemle díjátadója november 18-án online, valósidejű közvetítéssel volt megtekinthető a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület Youtube csatornáján, ahol  a felvétel jelenleg is elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=4QQAD6VQnI8&t=2140s

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány a Hívás című film alkotóit az „Egymástól tanulunk” díjjal jutalmazta - A fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos szolidaritás megtaníthatóságának egyedi ábrázolásáért
https://youtu.be/_dQEvvQhNwQ  

„Méltóság” különdíjat a Ninó bárkája című film alkotóinak adta a fogyatékossággal kapcsolatos attitűd megváltoztathatóságának egyedi megmutatásáért.
https://youtu.be/LZqo-h2irWw