Személyi segítők

Személyi segítők

KIK A SZEMÉLYI SEGÍTŐK?

A személyi segítők azok a lelkes és elszánt hallgatók, akik vállalják, hogy közvetlenül segítik hallgatótársukat eligazodni az egyetemi élet tanulmányokkal, ügyintézéssel kapcsolatos kihívásai között.


MILYEN FELADATOKAT LÁTHAT EL A SZEMÉLYI SEGÍTŐ?

A személyi segítők számtalan területen tudnak segítséget nyújtani az Ön számára. A leggyakrabban ellátott segítői feladatok:

 • együtt tanulás, korrepetálás;
 • jegyzetelés;
 • egyetemi ügyintézés;
 • Neptun használat;
 • könyvtárhasználat;
 • kísérés;
 • napi életvitel támogatása a kampusz/kollégium területén;
 • közös részvétel szabadidős tevékenységekben: egyetemi rendezvényeken, programokon, a közösségi élet terén.

Az ellátott feladatok minden esetben a speciális szükségletű hallgató igényei és a segítő vállalásai szerint alakulnak. Az együttműködés kezdetén a SHÜTI munkatársának közvetítésével megállapodás születik a közös munkáról (vállalt feladatokról, együttműködés kereteiről, munkaidő elszámolásáról, határidőkről stb.)

A szerződés megkötése az egyetemmel együttműködésben álló iskolaszövetkezeten keresztül történik. Szerződést kötni kizárólag a személyi segítői feladatokat ellátó hallgatónak kell, a segített félnek nem szükséges.


KI LEHET SZEMÉLYI SEGÍTŐ?

Személyi segítőnek jelentkezhet minden olyan egyetemi hallgató, aki nappali tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik és van magyarországi tajkártyája és adószáma.

Személyi segítő nem csak az ELTE hallgatója lehet, de fontos, hogy megfeleljen a fenti feltételeknek.


HOGYAN „TEHETSZ SZERT” SZEMÉLYI SEGÍTŐRE?

Amennyiben autizmus spektrum zavarral / Asperger-szindrómával regisztrált, ebben a témában keresse fel az itt található oldalt.

A személyi segítő igénylésének többféle módja van:

 • A legszerencsésebb, ha már ismer valakit, akivel jó a kapcsolata, akiben megbízik, akivel szívesen dolgozik együtt, akitől bátran elfogadja a segítséget és önként vállalja, hogy segít Önnek.
  Ez lehet olyasvalaki, akit Ön már az egyetem előtt ismert, akivel a gólyatáborban találkozott vagy a tanév első néhány hetében sodródtak egymás mellé, esetleg a kollégiumban szobatársak. Legjobb esetben a személyi segítő a szaktársa, évfolyamtársa is, így tudja Önt a leghatékonyabban támogatni.
 • Ha még nem találkozott ilyen személlyel, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésére, hogy megtalálja a megfelelő személyt:
  • Személyi segítőre vonatkozó igényét jelezze a SHÜTI munkatársának, aki ellenőrzi, hogy a segítői adatbázisban van-e olyan jelentkező, aki vállalná az Ön által igényelt feladatok ellátását. (Ebbe az adatbázisba olyan hallgatók kerülnek be, akik a toborzó felhívásunkra jelentkeznek segítőnek, de a jelentkezésük pillanatában nem volt olyan hallgatói igény, ami megfelelne az általuk felajánlott segítségnek. Reméljük, hogy valamelyikük pont az Ön felkérésére vár.)
   Személyi segítőnek jelentkezni az itt található kérdőív kitöltésével lehet.
  • Segítőre vonatkozó igényét Ön felhívásként meghirdetheti az egyetem vagy kollégium Facebook-csoportjaiban.
  • A felhívását továbbíthatja a kari esélyegyenlőségi referensnek, aki további fórumokon segíthet a toborzásban. Az elérhetőségét itt találja.
   A felhívásban jó, ha feltünti:
   • milyen feladatokban szeretne segítséget igényelni;
   • ez heti mennyi időt venne igénybe a segítő részéről;
   • ne felejtse el megemlíteni, hogy a jelentkező a SHÜTI-n keresztül diákmunkában láthatná el a feladatát.

Minél több fórumon kezdi el a segítő felkutatását, annál nagyobb az esélye rá, hogy valaki rövid időn belül jelentkezik.


HÁNY SZEMÉLYI SEGÍTŐJE LEHET EGY HALLGATÓNAK?

A legtöbb hallgatónak egy személyi segítője van, indokolt esetben azonban több hallgató is elláthatja az Ön által igényelt feladatokat. Erről minden esetben egyeztetie kell a SHÜTI munkatársával.


MENNYIT KELL VÁRNOM A SZEMÉLYI SEGÍTŐRE?

Ha talált valakit, aki szívesen lenne az Ön segítője, mielőbb jelentkezzenek a SHÜTI munkatársánál, hogy megbeszélhessék a részleteket. Ha minden szerencsésen alakul, akár már aznap hivatalossá válhat az együttműködés Ön között.

Ha még nem találkozott senkivel, aki tudna Önnek segíteni, előfordulhat, hogy várnia kell. A várakozási idő hossza kizárólag attól függ, hogy mennyi idő alatt jelentkezik valaki az Ön által igényelt feladatok ellátására. Mivel a személyi segítői munka az egyetem hallgatói számára önként vállalt feladat, a minél szélesebb körben történő meghirdetésen és a toborzáson kívül a SHÜTI-nek nincs ráhatása a jelentkezésre.