Szakfelelős váltás a Zeneterapeuta szakirányú továbbképzés élén

2022.07.06.
Szakfelelős váltás a Zeneterapeuta szakirányú továbbképzés élén
A Zeneterapeuta módszerspecifikus szakirányú továbbképzés szakfelelősi feladatait Urbánné Varga Katalintól 2022. június 15. napjától Varga Ágnes vette át.

Urbánné Varga Katalin, mint védnök-alapító továbbra is jelen lesz a képzésben, illetve szaktanácsadói feldatokkal segíti majd a Zeneterapeuta módszerspecifikus szakirányú továbbképzés tartalmi és minőségi fejlesztését.

Ezúton is köszönetét fejezi ki Karunk és a Gyógypedagógiai Továbbképző Központ Kati néni hosszú évtizedeken át tartó példa értékű munkájáért.

Urbánné Varga Katalin

A Kodály Zoltán által megálmodott, Kecskeméten elsőként alapított ének-zenei általános iskola tanulójaként kerültem közel a zenéhez. A pécsi művészeti gimnáziumi és konzervatóriumi tanulmányok után zenetanári és gyógypedagógusi diplomát szereztem. E két terület tapasztalatait szintetizálták később zeneterápiás tanulmányaim a POTE és a Zeneakadémia pécsi tagozatának közös képzésén, melynek keretében zenei mentálhigiénikus és terapeuta végzettséget nyertem.

E három szakterületet ötvözték napi munkám feladatai: az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának oktatójaként 42 évig - a postgraduális képzésben tanítok még ma is -, a kiskovácsi Gálfi B. Gyógyító és Rehabilitációs KHT kórház osztályain 19 évig zeneterapeutaként dolgoztam. Korábban évekig foglalkoztam a zene segítségével látássérült és tanulásban akadályozott, illetve autista gyermekekkel, valamint felnőtt, tanulásban akadályozott fiatalokkal.

A több évtizede tartó zeneterápiával való ismerkedés, majd foglalkozás nehézségei és örömei külföldi, illetve hazai zeneterápiás kurzusokon való részvétellel, valamint később vezetésével, külföldi és hazai konferenciákon való tapasztalat-gyűjtéssel, előadások tartásával, konferenciák, továbbá meghívott külföldi előadók kurzusainak szervezésével egészültek ki.  Bekapcsolódhattam a hazai és a nemzetközi zeneterápiás életbe is, majd’ 20 évig a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke, illetve több, mint 10 éven át az EMTC közép/kelet-európai képviselője, s néhány évig a Zeneterápiás Világszervezet vezetőségi tagja. A Kar támogatásával – amit több éves ez irányú munkával érdemeltem ki – a Karon megteremthettem a postgraduális zeneterapeuta képzést is, melyet egyik legfontosabb célomnak tekintettem.

Egy tanárnak öröm, ha a tanítványának adhatja át a stafétabotot, mint most én tehetem a postgraduális szakirányú zeneterapeuta képzés vezetése esetében. Bizalommal teszem, mert tudom, hogy Varga Ági is elkötelezett a zeneterápia ügye iránt.

Urbánné Varga Katalinnal 2018. májusában készült elte.hu interjú ezen a linken olvasható.

Varga Ágnes

A zene terápiás vonatkozásaival való foglalatosság a választott hivatásom: nemzetközi marketing, skandinavisztika és külgazdasági tanulmányok, majd BSc valamint MSc diploma, illetve az ezekre alapozó pályakezdés után. Az idegen nyelvek, a más kultúrákkal való kapcsolat, az emberekkel való kommunikáció továbbra is vonz, de egészen más helyet kapott az életemben, távolabb a gazdasági világtól. Annyi kapcsolódása van a múltam ezen szeletének a jelenhez, hogy már épphogy 18 évesen is rendszeresen az Ecseri út 3-ban kezdtem a napot, csak akkor még a Külkereskedelmi Főiskola matematika szemináriumának adott helyet a B/406-os terem és sokkal kevésbé izgalmas témákkal foglalkoztunk, mint a zenei improvizáció… :)

A gyermekkorom a zalai dombok között, alkotással és játékkal telt. Innen jöttem, ezt hordozom magamban, ezt képviselem. Ezekre az alapokra épült, és ezt segített újra megtalálni a zeneterapeuta képzés, ahol Urbánné Varga Kati néni mentorommá és példaképemmé szegődött. Még meg sem száradt a tinta az oklevelemen, és már be is iratkoztam a gyógypedagógus képzésre, majd folytattam az utat a Neveléstudományi Doktori Iskola Gyógypedagógiai Programjába. Kutatási témám a zenei tevékenységek hatása a kognitív kontroll mechanizmusokra. Jelenleg hetedik éve oktatok a Bárczin, úgy tűnik valami megfoghatatlan kapocs köt ide, az Ecseri út 3-ba…

Időközben, 17 éve megszületett TÁ és TI, a két saját készítésű, tátogó báb, és velük a TÁ-TI-KA® - Játsszunk ZENÉT! Élményközpontú Zenei Fejlesztő Program: három lányom mellett a legkisebbek és az óvodások „tátoktatására”. Foglalkozásaimra jellemző a sokszínű hangszerpark és a kreatív viszonyulás a pillanathoz. Öt évig dolgoztam zeneterapeutaként a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. Vezettem továbbá beszédindító zeneterápiás csoportokat a Gézengúz Alapítványnál, és dadogókkal is foglalkoztam. Négy éve elvégeztem Hollandiában a Neurozeneterapeuta képzést. Jelenlegi kapcsolódásom a gyakorlathoz a PRIZMA EGYMI autizmus spektrum zavarral élő és középsúlyos fokban értelmi fogyatékos gyermekek csoportjaival folytatott zeneterápiás munkám, ahol immár negyedik éve dolgozom.

A Magyar Zeneterápiás Egyesület aktív tagjaként szívemben és zászlómon hordozom a professzionális zeneterápia ügyét. 2013-ban az egyesület nemzetközi referensének, majd 2015-ben az Európai Zeneterápiás Szövetség vezetőségi tagjának választottak, ahol 6 évig koordináltam a közép-európai tagországok munkáját Luxembourgtól Hollandián és Németországon át kis hazánkig.

Úgy érzem, hogy jelenleg az oktatás és a képzésfejlesztés területén tudom a lejobban szolgálni a zeneterápia jövőjét, ahogy Kati néni mondaná: „AZ ÜGYET” - és mindent megteszek, hogy hozzá méltón folytassam, amit ő elkezdett…