„Segítőkutyák a gyógypedagógiában” címmel új kurzus indult a tavaszi félévben

2022.06.08.
„Segítőkutyák a gyógypedagógiában” címmel új kurzus indult a tavaszi félévben
A 2021/22 tanév tavaszi félévében indult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon a Segítőkutyák a gyógypedagógiában című kurzus, mely más karok hallgatóinak érdeklődését is felkeltette.

A 10 alkalmas, interaktív kurzus a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv és az inkluzív szemléletmód jegyében zajlott, ugyanis a tárgyfelelős oktató Dr. Loványi Eszter egyetemi adjunktus (ELTE BGGYK, Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet) maga is hallássérült-segítő kutyával él, valamint a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület alelnökeként végez gyakorlati tevékenységet. A kurzusban központi szerepet kapott a személyes élmények megszerzése segítőkutya-gazda párosok bemutatkozása révén is. Egy-egy órán a különböző fogyatékossággal élő tapasztalati szakértők beszámoltak arról, hogy mit jelent számukra négylábú társuk jelenléte. A hallgatók más segítőkutya-gazdákkal is együtt dolgoztak kiscsoportos projektmunkában, mely keretében egy alkalmat külső helyszínen (pl. bevásárlóközpontban, parkban, a gazda otthonában) töltöttek. A kurzust lezáró feladat olyan szöveges-vizuális anyagok elkészítése volt a gazdák különböző élethelyzeteiről, amelyek hozzájárulhatnak a társadalmi szemléletformáláshoz és a segítőkutyák munkájának megismertetéséhez.

Az elméleti anyag (pl. segítőkutyák szerepe gazdájuk fizikai/pszichés/mentális/szociális jóllétében, segítőkutyák és segítőrobotok alkalmazásának összehasonlítása, segítőkutyák munkájával kapcsolatos kutatási eredmények) elsajátítása közben azt is láthatták a kurzus részvevői, hogyan zajlik egy állatasszisztált oktatás.

A „gyakorlati terepet” a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület (hallássérült-segítő, rohamjelző, mozgássérült-segítő, személyi segítő és terápiás kutyák) illetve a MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ (vakvezető kutya) biztosította. Köszönjük a közreműködő gazdáknak, hogy az ő mindennapjaikba, a segítőkutyák világába is betekinthettek hallgatóink!

Pillanatképek a kurzusról

Pillanatképek a kurzusról

0

/

0

0

/

0