Quadruple hélix modell és participatív megközelítés

Multidiszciplináris innovációk a társadalmi változásért és okos társadalmakért #SHIINE

2020.02.03.
Quadruple hélix modell és participatív megközelítés
A Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet és az Általános Gyógypedagógiai Intézet munkatársai, Sándor Anikó és Katona Vanda január 15-17 között részt vettek a COST hálózat SHIINE projektjének második találkozóján Újvidéken.

A szerbiai találkozó célja az volt, hogy az indító ülésen megalapított négy munkacsoportban aktívan is elkezdődjön a közös gondolkodás, így a szervezők egy rövid üdvözlő plenáris szakaszt követően 3 napot biztosítottak arra, hogy a teamek elmélyülhessenek a munkában és megalapozzák a következő 3,5 év szakmai irányait.

Az ELTE BGGYK és a Semmelweis Egyetem SZVK együttműködésében létrejött delegációnk elköteleződött a quadruple helix ökoszisztémára fókuszáló munkacsoportban való részvételre. Különböző tudományterületeket képviselve, portugál, német, finn, ír, spanyol, cseh, bolgár és svájci kollégákkal azon dolgoztunk, hogy feltárjuk a témához kapcsolódó elméleti és gyakorlati tapasztalatainkat. Felismerve, hogy mindannyian eltérő fogalomkészlettel, de nagyon hasonló projekteket végzünk a quadruple helix modellben, bemutattuk egymásnak a munkánkat és felrajzoltuk a közös fogalom-és témarendszerünket.

Munkacsoportunk prioritásként kezeli a felhasználó állampolgárok bevonását a társadalmi innovációs folyamatokba, amelynek a projekt végén egy eszköztár a végtermèke. Az eredmény létrehozását a participatív módszertanunk adaptálásával fogjuk támogatni.

A következő találkozóra Sheffieldben kerül sor szeptemberben. A munkacsoport 2020 novemberében érkezik a Nyolcadik Fogyatékosságtudományi konferenciára társadalmi innovációs szekcióként, illetve az azt követő szűk körű találkozónkra.

Cserti-Szauer Csilla, Katona Vanda, Sándor Anikó