Mobileszközök használata a gyógypedagógiai oktatásban

Mobileszközök használata a gyógypedagógiai oktatásban
04/19

2018. április 19. 16:00 - 18:00

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)

04/19

2018. április 19. 16:00 - 18:00

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)


A Bárczi Gyógytea ötödik évadának fő témája a fogyatékossággal élő személyek életminőségét befolyásoló technikák, eszközök, innovációk, valamint az ezek által felmerülő bioetikai, fogyatékosságetikai kérdések lesznek. Az évad hatodik előadásának előadói a mobileszközök gyógypedagógiai oktatáson belüli használatának lehetőségeit járják körbe, az iskolai környezetre, a tanítási-tanulási folyamat támogatására fókuszálva.

Április 19-én Dr. Virányi Anita az ELTE BGGyK Atipikus Viselkedés Kogníció Gyógypedagógiai Intézet mb. intézetigazgatója, egyetemi adjunktus és Horváth Endre, az ELTE BGGyK Atipikus Vislkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet munkatársa a Mobileszközök használata a gyógypedagógiai oktatásban címmel tartanak előadást. 

Virányi Anita és Horváth Endre előadásukban azt a kérdést járják körbe, hogy elsősorban a tanulásban akadályozott tanulók oktatásában milyen nemzetközi trendek jelennek meg a mobileszközök alkalmazásával kapcsolatban, hogyan találkozhat az esélyegyenlőség, a befogadó oktatás és az IKT eszköz a gyógypedagógus szakmai tevékenységében. A nemzetközi szakirodalmi források beszédesek lehetnek abban a kérdésben is, hogy milyen motivációs háttér áll a többségi pedagógusok és gyógypedagógusok mobileszközhasználata mögött, vagy milyen akadályok, gátló tényezők jelennek meg ennek során. A külföldi eredmények mentén jól áttekinthető az is, hogy milyen hazai lehetőségekről lehet beszámolni ezen a téren, és azt is bemutatják az előadók, hogy ehhez milyen bázist nyújtanak a képzési lehetőségek a szakemberek számára. Az előadás során az itthoni tapasztalatok is megjelennek, amelyeket a gyógypedagógusok mobileszközök alkalmazására való felkészítésében szereztek.

Az esemény moderátora, Dr. Macher Mónika (egyetemi adjunktus, ELTE BGGyK Atipikus Viselkedés Kogníció Gyógypedagógiai Intézet).  

A rendezvény ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. Kérjük, a regisztrációhoz látogasson el a Bárczi - Gyógytea hivatalos oldalára

A regisztráció elküldésével a jelentkező egyidejűleg tudomásul veszi és hozzájárul ahhoz, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar a rendezvényen a jelentkezőről készülő fotó- és/vagy videófelvételen megjelenő képmását a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2.48. § (1) bekezdése értelmében elkészítheti és felhasználhatja - ideértve a nyilvánosságra hozatalt is.

 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar aktív szereplőként igyekszik lehetőséget teremteni egyrészt a kari vélemények és tapasztalatok, másrészt pedig a civil, egyházi és állami fogyatékosságügyi politikák és innovatív fejlesztések bemutatására, szakmai viták generálására. Ilyen szakmai fórum a 2013. szeptemberében indult és azóta is havi gyakorisággal jelentkező Bárczi - Gyógytea rendezvénysorozat is, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül a jelenlévők egy tanéven keresztül. 
A Bárczi Gyógytea 5. évadának két témája nagyon szorosan összekapcsolódik egymással: a fogyatékossággal élő személyek életminőségét támogató technikai fejlesztések, eszközök és innovációk, valamint a fejlesztések, technológiák bioetikai és fogyatékosságetikai kérdései. Rendkívül izgalmas témák, melyek izgalmas beszélgetéseket képesek generálni. Beszélgetéssorozatunk fókuszában továbbra is a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény áll, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2006. december 13-án fogadott el.