„Milyen a kinti életben lenni? Nagyon jó!”

Participatív ÚNKP kutatás a Karon

2018.06.26.
„Milyen a kinti életben lenni? Nagyon jó!”

Az elmúlt tíz hónapban az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében participatív kutatást végeztünk a támogatott lakhatásról. Három fókuszcsoportos interjút készítettünk támogatott lakhatásban élő személyekkel és segítőikkel. Az eredményeink azt mutatják, hogy ez a szolgáltatási típus hozzájárul a közösségben való részvétel megvalósításához és az önrendelkező felnőtt életvitel kialakításához. Legfontosabb akadályozó tényezőként a gondnokság jelenleg működő rendszerét azonosítottuk, ami a lakók és segítőik számára egyaránt súlyos, az élet szinte minden területére kiterjedő döntéshozatali korlátokat képez.

A résztvevők legfontosabb üzenete, hogy a támogatott lakhatás csak akkor érheti el célját, ha a cselekvőképességet nem korlátozó támogatott döntéshozatal mellett valósul meg.

A témáról közösen publikáltunk könnyen érthetően a nemzetközi PODIUM projekt zárókonferenciáján, az ÉFOÉSZ önérvényesítő konferenciáján és közérthető formában a Carissimi folyóiratban.  Részt veszünk a 46. MAGYE Konferencia Felnőtt Fogyatékosságügyi Szakosztályának programján is. Angol nyelvű konferenciaközleményt is készítettünk és a kutatás tudományos nyelvezettel megírt záróbeszámolóját megjelentetjük a Fogyatékosság és Társadalom folyóiratban. Munkánkról szeptembertől A támogatott lakhatás elmélete és gyakorlata c. inkluzív szeminárium hallgatóinak is beszámolunk.

Bízunk abban, hogy a sokszínű disszeminációs típusoknak köszönhetően hatékonyan hozzájárulunk az újonnan létrejövő támogatott lakhatási szolgáltatások fejlesztéséhez.

Köszönjük az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karnak, a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesületének, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatták kutatócsoportunkat!

Horváthné Somogyi Ildikó, Iván Zoltán, Kalányos György, Sándor Anikó