Megjelent Dan Goodley Fogyatékosságtudomány című könyve

2019.09.11.
Megjelent Dan Goodley Fogyatékosságtudomány című könyve
DAN GOODLEY a fogyatékosságtudomány és a pedagógia professzora a Sheffield Egyetemen, számos könyv és tanulmány szerzője a kritikai fogyatékosságtudomány témakörében. Érdeklődése kiterjed a posztkolonializmus, a queer-elmélet és a feminizmus kritikai feldolgozására is. Ruby és Rosa édesapja, lelkes szurkolója, a Nottingham Forest futballcsapatnak, imádja a Beatlest, a The Libertinest és a Sleaford Modsot.

Könyvét így ajánlja a magyar olvasóknak:

„A fogyatékosság társadalmi-kulturális, személyes, megtestesült fiziológiai vagy pszichológiai jelenség. A fogyatékosságtudomány arra serkent, hogy elgondolkozzunk rajta: normálisan – vagy ha tetszik normatívan – miként értelmezzük testünket, elménket, kapcsolatainkat, a közösségeket és a gazdasági prioritásokat. És arra is ösztönöz, hogy elgondolkozzunk, lehet-e nem normatívan is élni. A fogyatékosság a reflektív rácsodálkozás pillanatait kínálja, mert megzavarja a hétköznapok normatív, mindennapi, mondén mintáit.

A fogyatékosságtudomány újra megerősíti az arra vonatkozó tudásunkat, hogy mit is jelent napjainkban embernek lenni. De egyben túl is mutat a kiüresedett, hagyományos és normatív elveken, és az emberről izgalmas, megújító elképzeléseket kínál.
Remélem, hogy a könyvem összhangban áll azoknak a fogyatékossággal élő aktivistáknak és tudósoknak a törekvéseivel, akik a világ minden táján azért küzdenek, hogy felszámolják marginalizált helyzetüket.
Könyvem igyekszik a maga szerény módján hozzájárulni a virágzó fogyatékosságtudományhoz, és várom, hogy a jövőben is együttműködhessek és kapcsolatban legyek magyar kollégáimmal.”

 

A könyv megvásárolható az alábbi könyvesboltokban:
a Krasznár és Társa Bt. Betűbazár könyvesboltjában
(1098 Budapest, Dési Huber u. 7.)
www.betubazar.hu

és az ELTE Eötvös Kiadó könyvesboltjában és webáruházában
(1053 Budapest, Kecsekméti u. 10-12.)
www.e-otvos.com