Kutatók Éjszakája 2020

Kutatók Éjszakája 2020
11/27

2020. november 27. 15:00 - 19:45

Online

11/27

2020. november 27. 15:00 - 19:45

Online


Egyetemünk és így a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is csatlakozik ebben az évben is az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozathoz, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvény kizárólag online formában valósul meg.

Az elmúlt több mint tíz évben megszokhattuk, hogy szeptember utolsó pénteki napján érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek.
A hazánkban is egyre népszerűbb eseményt minden évben egyre nagyobb számú látogató élvezi, és egyre több intézmény nyitja meg kapuit.

Egyetemünkön idén kizárólag online programokkal készülnek november 27-én, pénteken az oktatók, kutatók.

Élőben közvetitett programjaink:

Életút játék – pszichoszociális fogyatékos emberek életútjai
Időpont: 15:00 - 16:30 élő interaktív workshop
Regisztráció: 
https://forms.gle/ZQVmpft9jUZuwA1G7

A pszichoszociális fogyatékos emberek/pszichiátriai betegnek diagnosztizált személyek egy jellemző életútját mutatjuk be interaktívan, játékos módon.

A résztvevők egy pszichiátriai betegnek diagnosztizált interjúalany élettörténetének egyes meghatározó eseményeit megismerve maguk írják meg a történet hiányzó részeit kis csoportokban.
A kis csoportok által alkotott történeteken keresztül hozzuk közelebb a résztvevőkhöz a pszichiátriai betegnek diagnosztizált emberek tapasztalatait, életlehetőségeit.
A program célja az érzékenyítés, az emberi sokféle különbözőség bemutatása. A felhasznált életútinterjú egy tudományos kutatás részeként készült.

Előadók:
Bányai Borbála (ELTE BGGYK Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet) szociológus, gyógypedagógus. Kutatási területem a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak társadalmi helyzete, a pszichiátriai ellátórendszer különböző szereplői, az érintett egyén szerepe és viszonyai a közösségben, munkaerőpiaci helyzetük, életútjaik és felépülésük támogató és hátráltató tényezői. Érdekelődési köröm kiterjed a tanulásban akadályozottnak minősített fiatalok foglalkoztatására, pályaorientációjára, életminőségére is.

Kondor Zsuzsa az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet (FOTRI) adjunktusa. Kutatási és oktatási területeim közé tartozik a felnőtt fogyatékos személyek, és a pszicho-szociális fogyatékos/pszichiátriai betegnek diagnosztizált személyek életútjai, társadalmi részvétele, közösségi alapú szociális szolgáltatásai (pl. támogatott lakhatás).

Együtt fejlesztünk! Kerekasztal beszélgetés a felhasználókkal közös szolgáltatásfejlesztésről
Időpont: 16:30 - 17:30 interaktív élő beszélgetés (Zoom Pro)
Regisztráció:
 https://forms.gle/ZQVmpft9jUZuwA1G7

A kerekasztal során a résztvevő szakértők bemutatják vállalkozásaikat, amelyeket különböző társadalmi kérdésekhez kapcsolódóan fejlesztenek. A beszélgetésben innovatív szolgáltatásfejlesztési lehetőségekre és aktuális kihívásokra fókuszálunk.
Résztvevők:
Dénesné Spitzer Éva, Dénes Ákos – KockaCsoki 
https://www.facebook.com/Kockacsoki

Pásztor Sára - Jamba Hungary 
https://www.facebook.com/jambahu

Csángó Dániel - FREEkey 
https://www.facebook.com/freekey8

Bugarszki Zsolt - Social Entrepreneurship Incubation Program 

Személyi Asszisztencia Freekey módra (filmvetítés és beszélgetés a Freekey csapat tagjaival)
Időpont: 17:30 - 18:30 interaktív élő beszélgetés (Zoom Pro)
Regisztráció:
 https://forms.gle/ZQVmpft9jUZuwA1G7

A beszélgetés elején közösen megnézzük a Foglalt című filmet, majd az alkotókkal beszélgetünk. A szereplők mesélnek a személyi asszisztencia szolgáltatásról, a film születésének hátteréről és a forgatásról.
Aki velünk tart, néhány kulisszatitkot is megtudhat! :)
Moderátor: Cserti-Szauer Csilla
Résztvevők: 
Ivicsics Borbála, Gál Dániel, Tóth Károly és Köllő Gergő, a FREEkey munkatársai és  Eifert András, személyi asszisztens.
 

Láthatatlan matematika
Időpont: 17:00 -18.00 és 18:00 -19:00 interaktív előadás 
Farkasné Gönczi Rita és Veress Éva Ilona segítségével
Regisztráció:
https://docs.google.com/forms/d/1jMpTsjHRwhI4QI-fLtX6aWYFffZcaaj_VyGCYCqny5Y/edit?usp=sharing 

Az ELTE BGGYK Látássérült Személyek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoport munkatársai vagyunk. A szakmai munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a látássérült személyek mindennapjait érintő kérdésekben félreérthető információk terjednek, amelyek torzítják a valós egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulását. Célunk mind a hallgatóinknak, mind a társadalom szélesebb rétegének megmutatni, hogy megfelelő oktatási és rehabilitációs módszerekkel,
valamint a szükséges, a mindennapokat megkönnyítő segédeszközök birtokában a vak és látássérült személyek is képesek és egyben akarnak is tanulni, dolgozni, szórakozni, családot alapítani, teljes életet élni.
Az ELTE BGGYK GYMRI Látássérült Személyek Pedagógiája és Rehabiltációja Szakcsoport munkatársai betekintést adnak a pedagógia kulisszatitkaiba a résztvevők saját élményű ismeretszerzése során. Különböző eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, és módszertani fogásokat sajátíthatnak el.

Kutass a Star Trek Voyagerrel! A szövegfeldolgozást befolyásoló tényezők, az olvasás atipikus útjai
Időpont: 18:00 - 18:45 és 19:00 - 19:45 interaktív élő előadás, regisztráció köteles. (www.kutatokejszakaja.hu)
Regisztráció: 
https://fejleszto.info/kejtrek.php 

A program célja, hogy felhívja a figyelmet az olvasás különböző nyelvi egységekben megvalósuló feldolgozási folyamataira nehezített körülmények között. A Start Trek univerzumával gamifikált vizsgálat során a résztvevő az olvasástechnikai és megértési mechanizmusairól kap képet.

Előadók:
Macher Mónika pedagógia szakos bölcsész és tanár, gyógypedagógus. PhD fokozatot alkalmazott nyelvészet szakterületen szerzett. Adjunktusként dolgozik az Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézetben (ATIVIK).
Kutatási területe: tanulásban akadályozott tanulók anyanyelvi kompetenciáinak vizsgálata.

Horváth Endre a gyógypedagógia mellett szoftverfejlesztéssel foglalkozik, a korábban és a jelenleg az ATIVIK-ben zajló tanulói közösségeket érintő szociometriai kutatásokban is fontos szerepet vállal.
Kutatási területe: társas kapcsolatok vizsgálata különböző tanulói közösségekben IKT alapú szociometriai adatfelvétellel.