Kozmutza Flórára emlékeztünk

2022.11.21.
Kozmutza Flórára emlékeztünk
Koszorúzással és rövid ünnepi műsorral emlékeztünk Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flórára a Bárczi első női oktatójára és egykori főigazgatójára a Damjanich utcai épületben.

Az ELTE Gyakorló Óvoda és EGYMI, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat közös szervezésében, a mai napon, ünnepi műsorral emlékeztünk dr. Kozmutza Flórára, születésének 117. évfordulóján. A jelenlévőket Póth Éva, igazgató asszony köszöntötte, majd beszédet mondott dr. habil Papp Gabriella dékán asszony, aki beszédében kiemelte, hogy olvasva Kozmutza Flóra publikációit, a kari munkája során keletkezett dokumentumokat, számos asszociáció merül fel a jelen aktuális kérdéseihez, trendjeihez kapcsolódóan, úgy mint gyökerek, folytonosság, korszerűség, örök és változó, de akár a családkutatások, állapotmegismerés, munkaalkalmasság, társadalmi beilleszkedés vagy például gyermekvédelem témák.

Pályafutása alatt több, új típusú gyógypedagógiai intézmény létesítését kezdeményezte: óvodákét, foglalkoztatókét és azt a ma is működő komplex intézmény létrehozatalát is, amelynek megálmodója, a kivitelezés folyamatos nyomonkövetője volt, amelyben idén immár 40 éve működnek, korábban a Gyógypedagógiai Tanáképző Főiskola, ma már az ELTE részeként aktív gyakorló intézményeink és a kollégium a VII. kerületi Damjanich utcában.