Infobázis készült az autizmusról

2023.03.31.
Infobázis készült az autizmusról
Az Autizmus Világnapján, április 2.-án indul az AOSZ InfoBázis weboldal, ahol autista emberek és családjaik, valamint az autizmus iránt érdeklődők is hiteles, és folyamatosan frissülő információkat találhatnak az autizmusról.

Az oldal létrejöttében együttműködött a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája Szakiránya, az Autizmus Alapítvány, a Pannon Egyetem és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ). Az autizmussal kapcsolatos ismeretek hiánya, vagy a nem megfelelő forrásból származó információk nehezítik az autista társaink mindennapjait, támogatásukban hatástalan és akár veszélyeztető beavatkozáshoz is vezethetnek. A megfelelő ismeretekhez és módszerekhez való hozzáférés tehát alapvető fontosságú a társadalmi tudásformáláshoz és az autista személyek társadalmi részvételéhez.

A szakemberek szerint minden 54. gyermek kap autizmus diagnózist. Az autista személyek és családtagjaik gyakran élethosszig tartó támogatást és figyelmet igényelnek. Ehhez mindenkinek, aki kapcsolatba kerülhet velük hiteles és szakmailag megalapozott információra van szüksége. Ezek megtalálásában segít az AOSZ InfoBázis oldal, amiben,  jogszabályok, könyvek, filmek és beavatkozási módszerek egyaránt megtalálhatók, így nyújtva hiteles tartalmakat, alapismereteket az ellátás, a diagnosztika, a fejlesztési lehetőségek, az oktatás, a szociális támogatások szerteágazó témáiban.