Ilyen volt a CHARM-EU Napok

Fazekas Ágnes Sarolta | 2020.12.08.
Ilyen volt a CHARM-EU Napok
2020. november 23-24 között került megrendezésre a CHARM-EU Napok konferencia. A tanácskozás központi kérdése az volt, hogy miként tudják az európai egyetemek támogatni az Európai Zöld Megállapodást? A program témája az Európai Egyetemek kezdeményezés és az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) összekapcsolása volt.

A CHARM-EU (CHallenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) az Európai Egyetemek kezdeményezés első felhívása során kiválasztott 17 európai egyetem egyike (ebben az évben további 24-et választottak ki). A CHARM-EU ambiciózus küldetése és víziója, hogy úttörőként és modellként szolgáljon az európai felsőoktatási térségben és többszólamú, befogadó, rugalmas, hallgatói központú tanulási környezetet, élményt kínáljon.

A konferencia tematikájához illeszkedően az első napon a mobilitással kapcsolatos panelbeszélgetést Németh Katalin Anna, az ELTE Erasmus+ és nemzetközi programokért felelős osztályvezetője, és a társadalmi befogadással kapcsolatos panelbeszélgetést Fazekas Ágnes Sarolta, az ELTE BGGYK adjunktusa szervezte.

A CHARM-EU WP6 társadalmi befogadás (WP6 Inclusiveness) munkacsomag szinergiában a különböző munkacsomagokkal és szereplőkkel azon dolgozik, hogy a társadalmi befogadás, sokféleség, sokszínűség szerves részét képezze a CHARM-EU szervezeti kultúrájának, a szerteágazó folyamatok megtervezésének és gyakorlatba helyezésének.

Az Európai Zöld Megállapodás és a Fenntartható Fejlődési Célok kapcsán a társadalmi kérdésekkel foglalkozó szekció (Cluster3|Inclusiveness) a különböző háttérrel, élettapasztalatokkal, szükségletekkel rendelkező személyek, köztük a fogyatékossággal élő személyek teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételét elősegítő szakpolitikák és gyakorlatok megosztására és megvitatására fokuszált.

Fazekas Ágnes Sarolta kihangsúlyozta, hogy nem maradhat ki senki és figyelni, illetve reflektálni kell az Európai Zöld Megállapodás és a Fenntartható Fejlődési Célokkal kapcsolatos viták résztvevőire és kirekesztettjeire egyaránt.

A társadalmi befogadás megvalósítása lépésről lépésre megtörténik. A különböző helyzetű szereplők aktív szerepvállalásának elősegítése és közvetlenül a velük való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír egy befogadó CHARM-EU és európai felsőoktatási térség létrehozása érdekében.

A konferenciával kapcsolatosan további információk találhatók a CHARM-EU és az ELTE honlapján. A CHARM-EU Napok előadásai megtekinthetők a CHARM-EU hivatalos Youtube csatornáján.

Köszönet MINDENKINEK: szervezőknek, előadóknak, hallgatóknak, CHARM-EU kollégáknak és a hozzáférést biztosító feliratozóknak hogy hozzájárultak a konferencia megvalósításához!