Horizon pályázat előkészítés Helsinkiben

2023.11.08.
Horizon pályázat előkészítés Helsinkiben
November elején Sándor Anikó és Rékasi Nikolett a finn University of Helsinki egyetem Társadalomtudományi Karán jártak. A látogatás célja egy jövőbeli Horizon Europe pályázati jelentkezés előkészítése volt. Az interdiszciplináris pályázatban részt vesznek finn, ír és olasz partnerek is.

A projekt a sérülékeny csoportok társadalmi részvételéről és a helyi közösségekhez való tartozásáról szól, melynek részeként a Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel csapata a fogyatékosságtudományi és participatív módszertani szempontokat dolgozza ki.

A konzorcium jelenlegi tagjai: University of Helsinki, Helsinki Inequality Initiative, University College Dublin, Migration Research Hub, Università Cattolica del Sacro Cuore, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (Bányai Borbála, Flamich Mária, Hoffmann Rita, Keszi Roland, Michael Ochieng, Rékasi Nikolett, Sándor Anikó)

A pályázat összesen négy munkacsomagból áll, amit a résztvevők co-design folyamatban dolgoztak ki. A cél az volt, hogy a négy különböző területen (bevándorló, fogyatékossággal élő, LMBTQ+ és egyéb marginalizált személyek csoportjaival) szerzett tapasztalatok egy egységes és a bírálók számára meggyőző pályázati javaslattá érjenek össze. A participatív esettanulmányok részleteinek kidolgozása mellett élénk egyeztetés folyt a közösen tervezett tanulmánykötetekről, tematikus folyóiratszámokról és későbbi szakpolitikai ajánlásokról is.

A hivatalos megbeszélések után kapcsolatépítésre is lehetőség nyílt, ahol a résztvevők jobban megismerhették egymás kutatási területét, érdeklődési körét.