Gyorssegítség az autizmussal élőknek veszélyhelyzetben

2020.03.24.
Gyorssegítség az autizmussal élőknek veszélyhelyzetben
A Bárczi oktató-kutató munkatársai és hallgatói is részt vettek azoknak az összefoglalóknak és támogató tartalmaknak az elkészítésében, melyek a rendkívüli intézkedések hatására megváltozott élethelyzetben kiemelt figyelmet igénylő autizmussal élő embereknek, családjaiknak és a velük foglalkozó szakembereknek nyújtanak gyors és hatékony segítséget.

Az autizmussal élő személyek számára különösen ijesztő a járványügyi intézkedések miatt hirtelen megváltozott élethelyzet. Az utóbbi napokban átalakult az emberek viselkedése, számos forrásból hallhatóak különféle ijesztő hírek a koronavírusról, a megbetegedésekről, a járványról. Sok esetben megváltozott az otthoni napi rutin is.

Erre a kihívásra válaszul fogott össze az autizmus szakma. Az Autisták Országos Szövetsége, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának szakértői és hallgatói, az Autizmus Alapítvány szakértői, a Bethesda Gyermekkórház szakápolói és további autizmusban jártas szakértők, valamint grafikusok együttműködésével a rendkívüli intézkedések kihirdetése óta közel 30 fős stáb dolgozott az Autisták Országos Szövetsége weboldalán elérhető tájékoztató és szakmai, módszertani támogatást nyújtó tartalmak fejlesztésén. Az oldal tartalma folyamatosan bővül, jógyakorlatokkal is segítve a családokat, szakembereket és egészségügyi intézményeket. 

A weboldalon elérhetők a koronavírus fertőzéssel és a különféle élethelyzetek megértéséhez, megelőzéséhez, a megbetegedés, az esetleges kórházi kezelés során előforduló tevékenységek önálló végzéséhez, vagy a kezelésekben való együttműködést segítő autizmus-specifikus támogatások. A DATA keretrendszer felhasználóinak a tartalmak a mintatartalomként is elérhetők.

forrás: AOSZELTE, modern iskola