Gyógypedagógia – Dialógusban

Gyógypedagógia – Dialógusban
06/27 - 06/29

2018. június 27. - 2018. június 29.

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3.)

06/27 - 06/29

2018. június 27. - 2018. június 29.

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3.)


A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete XLVI. országos szakmai konferenciájának helyszíne 2018. június végén Budapesten, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épülete lesz. A három napos konferencia igyekszik megszólítani mind a gyógypedagógus szakma, mind a társ szakmák képviselőit. Ezt a szándékot erősíti a június 27-én megszervezésre kerülő ún. nulladik nap, melynek izgalmas programját a szervezők elsősorban a többségi pedagógia képviselőinek szánják.
 

"A 2018. évi konferencia kerettémája a múlt és jelen célkitűzéseit közvetíti. Idén 155 éve annak, hogy Németországban a Georgens, J. D. és Deinhardt, H. M reformpedagógus szerzőpáros Gyógy/ító pedagógia-Heilpaedagogik (1861-63) című munkájának 2. kötetével teljessé vált annak nagyhatású ismeretrendszere. Az össztudományként és gyakorlati tevékenységként összefoglalt Gyógypedagógia az elmúlt időszakban – országonként különböző módon – hatalmas változáson ment keresztül. A párbeszéd a megkerülhetetlen feltétele annak, hogy az érintettek, környezetük, különböző szakemberek és segítő szervezetek közreműködésével segítse a speciális társadalmi megsegítést igénylő gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javulását, esélyegyenlőségének megvalósulását. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) és a Nemzetközi Gyógypedagógiai Társaság (Internationale Gesellschaft heilpaedagogischer Beruf- und Fachverbaende/IGhB) e cél érdekében végzi tevékenységét.  Az Egyesület hivatalosan is reaktiválta tagságát a nemzetközi szervezetben.

Június 27-én szerdán, az ún. nulladik napon – hasonlóan a tavalyi kaposvári konferencia programjához, a többségi pedagógus kollégák részvételével szeretnénk a hatékony együttműködés kérdéseit áttekinteni, érintve az SNI/BTM kérdéssel kapcsolatos, napjainkban is aktuális vitát, továbbá a differenciáló pedagógia megkerülhetetlen kérdéseit. 

Június 28-án csütörtökön, a hagyományos módon kerül sor a MAGYE plenáris ülésére, ahol hazai előadók mellett Eric Weber úr, az IGhB elnöke „Hogyan tovább gyógypedagógia? Egy szaktudomány feladatai, kihívásai és perspektívái az együttműködések határmezsgyéjén (Quo vadis Heilpaedagogik? Aufgaben, Herausforderungen, Perspektíven einer Fachdisziplin in Spannungsfeldern) témában tart előadást. Ehhez csatlakozik Papp Gabriella hazai kitekintésű előadása, valamint Czeizel Barbara és a Miksztay-Réthely Brigitta/Havasi Ágnes szerzőpáros előadása.

Június 29-én pénteken a szakosztályi ülésekre kerül sor, összesen 12 szakosztály keretében.

Várjuk kollégáinkat a közös gondolkodás előmozdítására!"

Gereben Ferencné, a MAGYE elnöke

 

A háromnapos konferencia részletes programjáról, valamint a részvételi feltételekrők  a MAGYE honlapján szerezhetnek bővebb információt.