Csillagbusz

Innovációs díj 2016

2017.06.12.
Csillagbusz
A 88. Ünnepi Könyvhéten adták át az Év Gyerekkönyve-díjakat. Innovációs kategóriában győztes lett a Csillagbusz című, autizmusról szóló mesekönyv, mely az AutiSpektrum Egyesület kezdeményezésére született, Dr. Stefanik Krisztina szövegével és Bartos Erika illusztrációival.

Dr. Stefanik Krisztina, karunk tudományos és nemzetközi dékánhelyettese tollából született az az érzékenyítő könyv, amely az Ünnepi Könyvhéten a HUBBY innovációs díját nyert el. Az AutiSpektrum Egyesület kezdeményezésére készült könyvet Bartos Erika illusztrálta, aki a Karnak eljuttatott levelében elmondta: „Megtisztelő volt, hogy a rajzokhoz engem kértek fel a kötet kezdeményezői, igyekeztem a lehető legjobb tudásomat és minden érzékemet a segítő szándék szolgálatába állítani.”

Varga Betti, irodalomkritikus laudációja - Innovációs-díj 2016

„A toleranciára, empátiára nevelés olyan törekvése a gyerekirodalomnak, amely szerencsés esetben észre sem vehető, csak megtörténik a mese varázslatával. Az érzékenyítés nehéz feladat: egyszerűen, érthetően és őszintén kell beszélni olyan problémákról, amelyek bonyolultak, nem ritkán felfoghatatlanok és sok fájdalommal járnak. Az utóbbi években egyre több kezdeményezés próbál segítséget adni a családoknak, hogy feldolgozzák a velük történteket, elfogadják, ha együtt kell élniük egy komoly betegséggel, illetve azoknak is segíteni, akik érteni szeretnék, miért más a szomszéd gyerek, miért kell több türelem az egyik osztálytárshoz, miért hiányzik valaki olyan sokat az oviból.
Az érzékenyítő könyvek egyre növekvő száma ellenére ritka az olyan gyerekkönyv, amely okosan, elegánsan és gyereknyelven képes mesélni a problémákról, valamint ehhez még minőségi kivitelezés is társul. Az AutiSpektrum Egyesület Csillagbusz című mesekönyve azonban pontosan ilyen. A szerző, dr. Stefanik Krisztina híres pszichológus, autizmus-szakértő, a Csillagbusz szövegén érződik, hogy szaktudás, tapasztalat van mögötte, mégis olyan természetességgel mesél, hogy úgy érezzük, a történet inkább szól egy kisfiúról, mint az autizmusról. És ez a valódi érzékenyítés kulcsa. Bartos Erika illusztrációi szervesen kapcsolódnak a témához, szöveghez: az egyszerű, letisztult képi világ filozófiájában és funkciójában is támogatja a Csillagbusz céljait. Az autizmussal élők számára a vizuális eszközökkel segített kommunikáció könnyebben feldolgozható, Bartos Erika ennek illusztrálását is a képekbe rejtette, mindemellett olyan járműveket rajzolt, amelyeket minden gyerek szívesen nézeget.

A Csillagbusz méltán megérdemli a Hubby Innovációs díját: nehéz feladatot vállalt, amelyet nemcsak teljesített, de követendő mintaként is szolgálhat arra, hogyan érdemes belevágni az érzékenyítés szép és nehéz műfajába.”

Ezúton gratulálunk a szerzőnek, az illusztrátornak és az AutiSpektrum Egyesületnek a rangos díjhoz!