Beszámoló az idei Kutatók Éjszakája eseményről

2020.12.01.
Beszámoló az idei  Kutatók Éjszakája eseményről
A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar idén ismét csatlakozott az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozathoz, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvény online formában valósult meg. Az eseményről készült rövid beszámolók az alábbi cikkben olvashatók.

Láthatatlan matematika (Farkasné dr. Gönczi Rita, Veress Éva)

A Látássérült Személyek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoport interaktív foglalkozásaira több mint 30-an voltak kíváncsiak. A program során a látogatók rövid előadást hallhattak Veress Éva Ilona szakirányfelelőstől a látássérülésről és a látóvezető technikáról. Őt követte Farkasné dr. Gönczi Rita adjunktus, aki szimulációs helyzetekben, videókon keresztül mutatta be a gyengénlátó és a vak iskolások matematika tanításának néhány módszertani specifikumát. A résztvevők például kis tárgyak szimulált helyzetben történő pakolása kapcsán fedezték fel a gyengénlátó tanulók tanítása során alkalmazott kontrasztos megjelenítés biztosításának szükségességét. A program végén a résztvevők megismerkedtek a vak tanulók által használható abakusz használatával. A szakirány programjáról és további információkról a szakcsoport facebook felületén olvashatnak.

A kutatás közös értékünk - izgalmas beszélgetések a Kutatók éjszakáján

A Kutatók Éjszakáján a Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézete, Általános Gyógypedagógiai Intézete, a Freekey, a Disability Studies and Social Innovation Lab, valamint a Social Entrepreneurship Incubation Program közös online beszélgetéseket szervezett, hogy megmutassuk milyen társadalmi innovációs projekteken dolgozunk.

“Életút játék-pszichoszociális fogyatékos emberek életútjai” workshop (Bányai Borbála, Kondor Zsuzsa)

A programot egy zárt, interaktív workshoppal kezdtük el, amelynek a keretében a résztvevők egy pszichoszociális fogyatékos személy életútját és egyéni perspektíváját ismerhették meg.  A résztvevők között inspiráló beszélgetések alakultak ki a pszichoszociális fogyatékosság lehetséges értelmezéseiről (pl. betegség, fogyatékosság), a hozzá kapcsolódó egyéni, közösségi és társadalmi viszonyulásról és az érintettek társadalmi részvételének lehetőségeiről és akadályairól. A workshop alapjául szolgáló narratív életútinterjú két részletben a Replika folyóirat 74. (2011/1) és 75. (2011/2) számában olvasható.

Az Együtt fejlesztünk! Kerekasztal beszélgetés a felhasználókkal közös szolgáltatásfejlesztésről program során Ruszkai Zsolt (SEIP Magyarország) moderálásával gondolkodtak hazai társadalmi vállalkozók a szektorban rejlő foglalkoztatási potenciálról.

Dénesné Spitzer Éva és Dénes Ákos (KockaCsoki),  Pásztor Sára (Jamba Hungary) Csángó Dániel (FREEkey) és Bugarszki Zsolt (Social Entrepreneurship Incubation Program) olyan társadalmi vállalkozásokat vezetnek vagy támogatnak a szaktudásukkal és szolgáltatásaikkal, amelyek különféle támogatási igényű, köztük megváltozott munkaképességű felnőtteknek nyújtanak karrierlehetőséget. A kerekasztalt követően megfogalmazódott, hogy a résztvevők szövetséget kötnek a hazai fogyatékosságügy területéhez köthető társadalmi vállalkozások megerősítése és a hatékony tapasztalatcsere ösztönzése érdekében.

Személyi Asszisztencia Freekey módra beszélgetés során a FREEkey csapat tagjaival, Eifert Andrással, Gál Dániellel, Ivicsics Borbálával, Köllő Gergővel és Tóth Károllyal gondolkodtunk közösen a hazai fogyatékosságügy egyik legégetőbb fejlesztési igényéről.

Megismerkedhettünk egyúttal a FREEkey céljaival is, ami egy olyan társadalmi innováció és induló társadalmi vállalkozás, ahol fogyatékos személyek és szövetségeseik az akadémiai területről dolgoznak együtt. A közös fejlesztések eredményei a Facebook, Youtube és Instagram felületein követhetők nyomon.

Megnéztük a Foglalt című filmet, ami számos személyes példán keresztül hívja fel a figyelmet a Személyi Asszisztencia szolgáltatás jelentőségére, szerepére az önrendelkező életvitelben. A film, amelyet Somogyi Dóra és Bor Péter készített, a kreatív tervező pedig Gál Dániel volt, 3. helyezést ért el az Artemisszió Alapítvány Films for Inclusion versenyén.

Az Együtt Fejlesztünk! és a Személyi Asszisztencia Freekey módra beszélgetések itt nézhetők meg. Büszkék vagyunk, hogy az esemény közvetítését több mint 60-an követték élőben és azóta több, mint 1000 ember tekintette meg.

Kutass a Star Trek Voyagerrel! A szövegfeldolgozást befolyásoló tényezők, az olvasás atipikus útjai (dr. Macher Mónika, Horváth Endre)

Az idei Kutatók Éjszakáján két csoport is megtapasztalhatta saját élményen keresztül, hogy milyen lehet, ha valakinek nehézségei vannak az olvasásban, valamint betekintést kaphattak egy kísérletbe az állapotmegismerés játékosítására. A korábbi félévekhez képest nagyobb érdeklődés mutatkozott a program iránt, főként szakemberek, kollégák részvételével izgalmas szakmai diskurzus bontakozott ki, amelyben számos ötlet született a program továbbfejlesztésére és további felhasználási lehetőségeire.