A francia INSHEA intézet delegációjának budapesti látogatása

2021.10.18.
A francia INSHEA intézet delegációjának budapesti látogatása
Október 11-15. között szakmai tanulmányút keretében Budapestre látogatott a francia INSHEA intézet 13 fős delegációja

A szervezet fő tevékenységei a gyógypedagógia és szociális munka területéhez kapcsolódó képzés, oktatás, kutatás és emberi erőforrás biztosítása. Az INSHEA volt az első olyan intézmény, amelyet kifejezetten a fogyatékossággal élő személyek támogatására és gyógypedagógiai tevékenységek céljából hoztak létre. Az intézet képviseli Franciaországot az Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók és az Inkluzív Oktatásért szervezetben. A budapesti tartózkodás alatt a kar szervezésében (dr. Perlusz Andrea és a Nemzetközi Iroda közreműködésével) tartalmas szakmai program került megvalósításra.

A Kar épületében a delegáció megbeszélést folytatott a Kar vezetőivel, amelyen kölcsönösen bemutatásra kerültek a fő oktatási és szakmai tevékenységek, valamint a Társadalomtudományi Kar képviseletében Sík Dorottya a szociális munkás képzésről és a területhez kapcsolódó Intézményi rendszerről adott tájékoztatást. Bodorné Németh Tünde a hallássérült személyek pedagógiája és rehabilitciója témában tartott tájékoztató előadást, valamint online találkozóra került sor dr. Kiss Lászlóval (EMMI, gyógypedagógiai szakreferens), aki ismertette a területhez kapcsolódó kormányzati rendszert és tevékenységeket.

A Vakok Iskolájában lebonyolított látogatás során Somorjai Ágnes intézményvezető mutatta be az iskola történetét, szakmai tevékenységét, okatatási és szakképzési módszertanát. A delegáció ellátogatott a Nem Adom Fel Kávézóba is, ahol a megváltozott munkaképességű személyek munkavállalási lehetőségéről tájékozódhattak.

Egésznapos program keretében keresték fel Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány majorságát, ahol Tóth Aliz intézményvezető kíséretében megismerkedhettek, az elsősorban az autizmus spektrum zavarral élő különböző támogatási szükségletű személyek részére nyújtott lakhatási programmal, valamint a munkalehetőséget biztosító szakmunkákhoz kapcsolódó támogatási, oktatási és fejlesztési tevékenységekkel is.

Az Inshea intézet delegációjának budapesti látogatása

Az Inshea intézet delegációjának budapesti látogatása

0

/

0

0

/

0