A döntés szabadsága

A Személyi Asszisztencia szerepe az önrendelkezés megvalósításában

Csángó Dániel, Sándor Anikó | 2019.05.15.
A döntés szabadsága
Az Önálló Életvitel Európai Hálózata (European Network on Independent Living, ENIL) 2014-ben, a fennállásának 25. évfordulóján kikiáltotta május 5-ét az Önálló Életvitel európai napjának. Ennek megünneplésére, idén első ízben szerveztek programot az ELTE BGGYK oktatói, Antal Zsuzsa, Csángó Dániel, Cserti-Szauer Csilla és Sándor Anikó.

Az Önálló Életvitel (Independent Living) központi alapelve a fogyatékos emberek önrendelkezése. Ez azt jelenti, hogy akkor is szabadon dönthetnek az életüket érintő kérdésekben, ha azoknak a kivitelezésében támogatást igényelnek. Az Önálló Életvitel elérésének érdekében az első és legfontosabb, hogy minden érintett ember minőségi támogatást kaphasson a hétköznapi tevékenységeiben, mint a munka, szabadidős tevékenységek vagy családi élet szervezése. Az erre a célra létrehozott szolgáltatást Személyi Asszisztenciának (Personal Assistance) hívják.

Csapatunk 2018 óta egy olyan szakmai stratégia kimunkálásán dolgozik, amelynek célja a Személyi Asszisztencia szolgáltatás rendszerének hazai bevezetése. Ebben számos hazai szövetségesünk mellett, az ENIL szervezete is támogat minket. Rendezvényünk a negyedik volt a sorban: korábban megszerveztük a Hatodik Fogyatékosságtudományi Konferencia Személyi Asszisztenciáról szóló kerekasztalát szakértők részvételével, majd ennek tapasztalatai alapján további szakmai beszélgetésekre került sor  a téma kulcsszereplőivel. Ezek az események lehetőséget teremtettek a szakmai hálózatunk bővülésére és a különböző nézpontok egyeztetésére. Tapasztalataink alapján az Önálló Életvitel napjára olyan programot álmodtunk meg, amely első sorban a támogatást igénylő személyeket célozza meg, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy mélyebb információkat adjunk át a szolgáltatás természetéről, elsősorban a fogyatékossággal élő személyek és az asszisztensek közti kapcsolat jellemzőire fókuszálva.

Az eseményen bemutattuk kisfilmünket, amelyet kifejezetten e célok mentén, ismeretterjesztő szándékkal készítettünk el. A filmvetítést követően a hallgatóságnak volt lehetősége kérdéseket feltenni a film készítőihez és a szereplőkhöz. Mozgalmunk számára megtiszteltetés, hogy az ENIL fejlesztési irodájának vezetője, Kamil Goungor is velünk tartott, először egy kiselőadás formájában, amiben bátorította a résztvevőket arra, hogy csatlakozzanak a közös célokhoz és higgyék el, hogy a Személyi Asszisztencia alapvető emberi jog, amiért érdemes harcolniuk. Bemutatott olyan jó gyakorlatot a régióból Szlovénia példáján keresztül, ami alátámasztotta, hogy nemcsak nyugat-európai és skandináv országok esetében lehetséges a modell működtetése.

A program második felében kötetlen szakmai beszélgetések zajlottak, miközben GIF-ek készültek üzenetekkel, amelyekkel az ENIL Európai Parlamenti választási kampányához csatlakoztunk.

Az esemény egyik fénypontja az volt, hogy a jelenlévőknek bejelenthettük pilot projektünk elindítását, amelyben a terv szerint néhány fogyatékossággal élő személynek díjmentesen lehetősége lesz kipróbálni a szolgáltatást. Munkánk következő állomása ennek a programnak a lefolytatása, majd a tapasztalatok és visszajelzések feldolgozása lesz. Dolgozunk továbbá azon, hogy alulról jövő kezdeményezésünk működési kereteit formalizáljuk és ezzel még hatékonyabban dolgozhassunk a szolgáltatás fejlesztésén.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a közösségünk egyre bővül és a téma széleskörű érdeklődésre is számot tarthat.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/05/08/olyan_mint_egy_hazassag_csak_egyikunk_sem_tud_elsetalni/

https://www.petofilive.hu/video/2019/05/06/egyre-nagyobb-figyelmet-kap-az-onallo-eletvitel-napja/

https://444.hu/2019/05/14/nem-a-jotekonykodasban-hiszunk-kokemeny-adofizetokke-akarunk-valni 

Ezúton is köszönjük támogatóinknak (ELTE BGGYK, Európai Bizottság, JDC, Mozaik Hub, Bor Péter, Somogyi Dóra, Budapesti Gazdasági Egyetem, Gifie.me), hogy hisznek az elképzeléseinkben!

Csángó Dániel, Sándor Anikó