Autizmus Világnap 2024

2024.04.02.
Autizmus Világnap 2024
Azóta, hogy az ENSZ Közgyűlése 2007-ben április 2-át az Autizmus Világnapjává (WAAD) nyilvánította, az Egyesült Nemzetek Szervezete ezt a napot az autista személyek emberi jogainak és alapvető szabadságjogainak teljes körű, másokkal egyenlő alapon történő érvényesülésének megerősítése és előmozdítása érdekében ünnepli meg évről évre.

Ezen a területen egyértelműen előrelépés történt, nem utolsósorban azoknak az autista szószólóknak köszönhetően, akik fáradhatatlanul dolgoztak és ma is dolgoznak azon, hogy az autista személyek megélt tapasztalatait világszerte megosszák, tágabb vagy szűkebb közösségeikben.

A 2007-es ENSZ közgyűlési határozat hangsúlyozza az autizmussal kapcsolatos tudatosság növelésének fontosságát. Ma, 17 évvel később, a figyelemfelkeltésen már túlléptünk az autisták elfogadásának és megbecsülésének elősegítése, valamint a társadalomhoz való hozzájárulásuk tekintetében. A 2024. évi világnap mottója is a túléléstől való elmozdulást helyezi fókuszba a növekedés, a fejlődés, a gyarapodás felé: Moving from surviving to thriving.

Az ENSZ megállapításával összhangban, Kővári Edit, az AOSZ elnökeként, az autizmus világnap alkalmából közzétett köszöntőjében felhívja a figyelmet egy jelentős ellentmondásra. Kijelenthető, hogy az elmúlt időszakban egyértelműen elfogadottá vált az emberi sokszínűség elfogadásáról alkotott vélekedés, hogy az emberek nem egyformák, ugyanakkor mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg a mindennapokban. Évről évre, egyre több az autizmus sprektrum pedagógiájában végzett szakember, az AOSZ mint országos érdekvédelmi szervezet célkitűzéseinek elérése érdekében számos partnert tudhat magáénak, mégis nap mint nap egyre több megoldandó problémával találkoznak, melyet az autista személyek, vagy az őket nevelő családok jeleznek feléjük. Elnök asszony az ellátórendszer nem megfelelő működésében látja a nehézséget, amely nem reagál kellő mértékben az autista személyek támogatási szükségleteire.

Az ENSZ idei online ünnepsége arra törekszik, hogy globális áttekintést nyújtson az e tekintetben kialakult helyzetről maguk az autista személyek szemszögéből. A rendezvényen megszólalókat itthonról is meghallgathatják az ENSZ tematikus Youtube csatornáin (16 órától kezdődően Afrika és Ázsia, 17:05 órától Óceánia és Európa, 17:45 órától Amerika).

Budapesten, a Light it up blue – Ragyogj kéken! figyelemfelhívó kampány keretében idén a Széchenyi lánchidat és a Művészetek Palotáját világítják kékre. Ehhez kapcsolódóan az AOSZ fotópályázatot is hirdetett. LINK Az AOSZ által szervezett további eseményekről itt tájékozódhatnak. LINK

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜI) keretében működő Autizmus Munkacsoport és az egyetemi karok fogyatékosügyi koordinátorai, valamint kortárs segítők igyekeznek támogatni a karokon regisztrált autista hallgatókat. Jelenleg 110 körül van a regisztrált, autista hallgatók száma az Egyetemen. Az egyetemi polgároknak kiemelt szerepük van az inkluzív szemlélet megteremtésében.

Németh Vivien, karunk tanársegéde (ELTE BGGYK ATIVIK) az autizmus világnap alkalmából készített interjút az ELTE SHÜTI Autizmus Munkacsoport tagjaival, Matolcsi Ritával és Földi Júliával az egyetem által nyújtott autizmus-specifikus támogatási lehetőségekről, kihívásokról, sikerekről és tervekről. Az interjú innen érhető el.

 

Forrás: un.org/en/observances/autism-day és aosz.hu