Új impakt-faktoros publikáció

2024.06.26.
Új impakt-faktoros publikáció
Lehet-e online logopédiai vizsgálatot végezni stroke után kialakuló afázia esetén? Validak-e az online vizsgálat eredményei? Milyen módosítások szükségesek ahhoz, hogy az online vizsgálat sikeres legyen?

Ezeket a kérdéseket járja körül az Afázia és egyéni különbségek kutatóműhelyben, kollégánk, Zakariás Lilla vezetésével és korábbi gyógypedagógia mesterszakos hallgatók részvételével született tanulmány. A rangos Aphasiology folyóiratban megjelent publikáció a Comprehensive Aphasia Test-Hungarian (CAT-H) online alkalmazhatóságát és validitását vizsgálta.

Az eredmények szerint – a szükséges módosításokkal – az online vizsgálat is valid, a személyessel közel megegyező eredményeket ad. Az elégedettségi felmérés szerint az afáziás emberek szívesen vesznek részt online vizsgálatban, és számos szempontból a személyeshez hasonlóan élik meg azt.

Mostanáig nemzetközi szinten is kevés kutatás fókuszált az online afáziavizsgálatra, ráadásul ez a cikk az első, ami adatokat szolgáltat a CAT online alkalmazásáról, noha a tesztet széles körben, számos nyelven használják. A cikk melléklete tartalmazza az online tesztfelvétel kutatásban alkalmazott részletes protokollját is.

A cikk ide kattintva érhető el.

A publikációhoz gratulálunk!