Az esélyegyenlőségtől a Taigetoszig

Megjelent a Fogyatékosság és Társadalom angol nyelvű különszáma

2018.10.03.
Az esélyegyenlőségtől a Taigetoszig
A 2008-ban alapított periodika jelen számában az Esélyegyenlőségtől a Taigetoszig címet viselő kutatás eredményeit és a PODIUM fejlesztés tapasztalatait mutatják be a szerzők a fogyatékosságtudomány nézőpontjából.

„Ha 14 fős kutatócsoport közel három esztendőn át végzett kutatómunkájának mottószerűen tömör összegzését kellene megadni, az két mondatba lenne sűríthető. A Taigetosz felé vezető utakat kerestük – és helyette a normalizáló hatalom többnyire rejtett, helyenként manifeszt, de mindenképpen markáns jelenlétét és működési módjait találtuk. S éppen ezek által lettek meg a keresett utak.” – írja Könczei György alapító főszerkesztő.

A tanulmányok az anyaság komplex perspektíváját, a fogyatékossággal született gyermeket érő hatásokat, valamint a felnőtté válás folyamatát tárják elénk Könczei György, Hernádi Ilona, Kunt Zsuzsanna, Katona Vanda, Szücs Marianna, Horváth Péter és Sándor Anikó megközelítésében. Losoncz Mária, Bogdán Bianka, Cserti-Szauer Csilla, Katona Vanda és Sándor Anikó írása a Kar egyik inkluzív szemináriuma, a Támogatott lakhatás elmélete és gyakorlata címet viselő kurzus tapasztalatait ismerteti oktatói és participatív oktatói szempontok mentén.

A Fogyatékosság és Társadalom angol nyelvű különszáma letölthető az ELTE Reader felületéről.

Jó olvasást kívánunk!